Kuidas idandada? Alusta selle lihtsa meetodiga


Kodune idandamine võib esmapilgul tunduda keeruline. See justkui vajaks eelteadmisi, palju aega ja kalleid spetsiaaltarvikuid. Tegelikult on aga kõik vastupidine. Eelteadmisi pole vaja, protsessid lihtsad ja kiiresti õpitavad. Ja mis peamine - 

alustada saab väga väikeste kuludega!


Piisab tavalisest klaaspurgist ja vägagi käepärastest vahenditest, mis sul kodus ka suure tõenäosusega juba olemas.  Spetsiaalsete idandmistarvikute väljavalimise võib jääda sellesse aega, kui idandamine on muutunud loomuomaseks ja igapäevse elu osaks. 

Järgnev juhend purgimeetodil idandamiseks on kõige lihtsam ja odavam viis oma esimeste idandite kasvatamiseks, et muuda oma toidulaud toitainerikkamaks ja elavamaks. 


VAJA LÄHEB:


           
Võrkriideks sobib ideaalselt tiheda silmaga tülli-laadne materjal. Võib siin kasutada ka marlit, kuid tasub teada, et marli oma hea veeimavuse ja aeglase kuivamisega  muutub kergesti bakteripesaks. 

Kui võrkriiet kodus pole ja kangapood kaugel, siis soodsat ja lihtsat komplekti koos kummidega saab osta ka Väike Värvu e-poest. 


TÖÖ KÄIK:

1. MÕÕDA
Vastavalt valitud idandamispurgi suurusele mõõda purki valmis sobiv kogus seemneid. 
Pisiseemneid (lutsern, brokoli, ristik, redised ...) nt 900ml kohta 2 spl. Suuri seemneid (mungoad, läätsed ...) 900ml kohta 1,5dl.

Kasuliku tabeli seemnekoguste, kasvuaegade ja muu olulisega leiad juhendi lõpust!

2. LEOTA

Kalla purgis olevatele seemnetele peale vähemalt poole purgi ulatuses puhas külm vesi. Jäta üleööks seisma. Võid  purgisuu katta siin kohe ka võrkriide ja kummiga.














Pildil üleöö end veega täitnud sinilutsern.

900ml purgis 2 spl seemet.


3. LOPUTA

Järgmisel hommikul kalla leotusvesi läbi võrkriide välja ja lase kraanist uus puhas vesi sisse. Korda loputusi paar korda, kuniks vesi jääb oma värvuselt läbipaistvaks. Viimase leotusvee väljakallamisel raputa purgisuu ette kogunenud seemned ühtlasemalt purgi seintele.


4. ASETA IDANEMA

Purk aseta idanema soovitavalt kaldu, purgipõhi ülespoole.  Ideaalne toatemperatuuri vahemik 19-22 kraadi.







Kaldus asendis saab üleliigne loputusvesi

omas tempos rahulikult välja voolata.


! Aknalauad ja kohad, kuhu paistab peale otsene päikesevalgus, pole head idandamiskohad. Temperatuur läheb päikese käes olles purgis liiga kõrgeks. 



5. LOPUTA 2X PÄEVAS

Purki idanema pandud seemneid loputa kraanist tuleva külma veega 2x päevas, hommikul ja õhtul.  Loputuste käigus vabanevad seemned ainevahetusjääkidest ja levad ennast uuesti puhta värske veega. Peale loputusi aseta purk tagasi kaldus asendisse. 

Loputused on idandamise
juures kõige
olulisemateks tegevusteks.


Idandite valmissaamine sõltub idanema pandud seemnetest ja toatemperatuurist. Pisiseemned kasvavad söömisküpseks keskmiselt 3-6 päevaga. Suured seemned (munguba ja läätsed) 1-2 päevaga. Aga on ka väga aeglaseid kasvajaid, nt laugulised (porru, mugulllauk). Nemad kasvavad söömisküpseks 9-12 päevaga.








Pildil küps 5-päevane sinilutsern.
900ml purgis 2 spl seemet.


6. EEMALDA SEEMNEKESTAD
Pisiseemnetest kasvanud idandite seest on nüüd kasulik eemaldada prügi. Selleks sikuta omavahel puntrasse kasvanud küpsed idandid õrnalt purgist välja mõnda suuremasse kaussi. Lase neile kraanist külm vesi peale ning näpi ettevaatlikult teineteisest lahti. Mitteidanenud seemned vajuvad kausi põhja, tühjad seemnekestad aga tõusevad veepinnale.  Hülpivad kestad riisu sõrmedega välja, kohev idandimass aga sõelale nõrguma. 

Tühjad seemnekestad hoiavad endas tarbetut niiskust ning mitteidanenud seemned võivad idandite säilitamisel minna kergesti roiskuma või hallitama.

7. SÄILITA

Sõelale nõrguma tõstetud idanditest eemalda pehmete raputustega üleliigne vesi. Kui kõik idandid ei lähe koheseks tarbimiseks, siis säilitamist vajav kogus aseta säilitusanumasse. Anuma põhja võib panna lisaks ka majapidamispaberi niiskuse imamiseks. Külmikus säilivad idandid nädala. Enne tarvitamist loputa. 

Mungubadele, läätsedele, hernestele pole vaja sellist kümblust ette võtta! Nende idandite kestad ei ole lahti. Peale viimast loputust võid purki katva võrkriide asendada tavalise purgikaanega ning tõsta otse külmikusse.

Küpsed idandid külmikuriiulil. Vasakult: läätsed, herned, mungoad

Lahti pole ka lauguliste kestad, kuid pesu võib neile ikka teha. Annad nii neile värskuse ja vastupandamatu välimuse.

Idandid on külmikus jätkuvalt elus ning kasvavad seal edasi.
Aeglaselt, aga siiski.

! Alates kolmandast idanemispäevast üllatavad Sind ristõielised (kapsad, redised) oma juurekarvakestega. Neid ei tasu hallituse pähe arvata.

Redise juurekarvad

Mikroskoopilised juurekarvad ajavad end kaunilt puhvi, et ammutada ümbritsevast õhust niiskust. Peale tavapäraseid loputusi liibuvad karvakesed oma peajuurele tagasi ja muutuvad silmale taas raskemini nähtavaks. 


redised*
-  kõik redisesordid - taliredis e daikon, redis "Sango", redis "Red Coral", redis China Rose"
laugud* - porru, mugullauk 

NIPP!

Et vahepeal ei tekiks suurt ooteauku, on mõistlik idandite valmissaamist ajastada. Hangi juurde veel mõned võrkriidetükid, kummirõngad, purgid. Kui pea iga päev panna kedagi likku, siis ka pea iga päev saab keegi valmis. Nii on omakasvatatud värske supertoit igal ajal võtta.  

Vasakult: munguba, redis, brokoli.


Laia valik idandamisseemneid ootab Sind  e-poes.


Oma idandamisteekonna toetuseks liitu ka sotsiaalmeedia grupiga
"Idandid-tõusmed Egle Rongaga"


Kui märkad, et sulle hakkab idandamine vägagi meeldima ning soovid sealjuures tööprotsessidesse rohkem mugavust ja koju disaini, siis võid mõelda ka spetsiaalsete  idandamistarvikute peale.

GEO idandamispurk 
GEO 3-korruseline terrakotast idandamisnõu
BioSnacky 3-korruline akrüülklaasist idandamisnõu


Vaata kogu tarvikute valikut SIIT