Idandamine - LIHTNE PURGIMEETOD

Selleks, et idandamisega algust teha, ei ole vaja kohe hakata endale koju soetama uhke disainiga spetsiaalseid idandamispurke, torne ega muid spetsiifilisi tarvikuid. Kõik vahendid, mis esimeseks õnnestuvaks kogemuseks tarvis, on käepärased ja üldreeglina juba kodus ka olemas. 

VAJA LÄHEB:
           


Võrkriideks sobib ideaalselt tiheda silmaga tülli-laadne materjal. Võib siin kasutada ka marlit, kuid tasub teada, et marli on oma hea veeimavusega nagu käsn, mis kuivab aeglaselt. Seepärast võib marlist saada korralik bakteripesa.
Kui võrkriiet kodus pole, siis soodsat ja lihtsat komplekti koos kummidega saab osta ka Väike Värvu e-poest.



TÖÖ KÄIK:

1. MÕÕDA

Vastavalt valitud idandamispurgi suurusele mõõda purki valmis sobiv kogus seemneid.  Pisiseemneid (nt sinilutsern, brokoli, punane ristik) 900ml kohta 2 spl, 750ml kohta 1,5 spl. Suuri seemneid (nt munguba, läätsed) 900ml kohta 1,5dl, 750ml kohta 1dl. 

2. LEOTA

Kalla purgis olevatele seemnetele peale vähemalt poole purgi ulatuses puhas külm vesi. Jäta üleöö seisma. Pisiseemneid leota 8 tundi, suuri seemneid 12 tundi. Võid katta siin purgisuu kohe ka võrkriide ja kummiga.














Pildil üleöö end veega täitnud sinilutsern.

900ml purk, 2 spl seemet.


3. LOPUTA

Järgmisel hommikul (või siis õhtul) kalla leotusvesi läbi võrkriide välja. Kraanist uus puhas vesi sisse. Korda paar korda, kuniks vesi jääb oma värvuselt läbipaistvaks. Viimase leotusvee väljakallamisel raputa purgisuu ette kogunenud seemned ühtlasemalt purgi seintele.


4. ASETA IDANEMA

Purk aseta idanema soovitavalt kaldu, purgipõhi ülespoole.  Ideaalne toatemperatuuri vahemik 19-22 kraadi.







Kaldus asendis saab üleliigne loputusvesi
kõik korralikult välja voolata.


!
 Aknalauad ja kohad, kuhu paistab peale otsene päikesevalgus, pole head idandamiskohad. Temperatuur läheb purgis liiga kõrgeks. Purk on kasvavatele idanditele justkui kasvuhoone. 



5. LOPUTA 2X PÄEVAS

Loputa idandeid kraanist tuleva külma veega 2x päevas, hommikul ja õhtul. Loputuste käigus  vabanevad seemned ainevahetusjääkidest ning laevad ennast uuesti puhta värske veega. Vesi uhab minema ka kõikvõimalikud haigustekitajad, juhul kui neid on sinna tekkinud. Peale loputust aseta purk tagasi kaldus asendisse idanema.


Loputused on idandamise juures kõige
olulisemateks tegevusteks



Idandite valmissaamine sõltub idanema pandud seemnetest ja idanemistemperatuurist. Pisiseemnete idandid saavad söömisküpseks keskmiselt 3-6 päevaga. Suured seemned (munguba ja läätsed) 1-2 päevaga. On ka väga aeglaseid kasvajaid, nt laugulised (porru, mugullauk), nemad saavad küpseks 9-12 päevaga.










Pildil küps 5-päevane sinilutsern.
900ml purk, 2 spl seemet.


6. EEMALDA SEEMNEKESTAD
Sikuta omavahel puntrasse kasvanud küpsed idandid õrnalt purgist välja mõnda suuremasse kaussi. Lase neile kraanist külm vesi peale ning näpi ettevaatlikult teineteisest lahti. Kausi põhja vajuvad mitteidanenud seemned, veepinnale tõusevad hulpima tühjad seemnekestad. Kestad riisu sõrmedega välja, kohev idandimass aga sõelale nõrguma. 


      Sellise kümbluspesuga tagad oma  idanditele hea säilivuse ja ka toiduohutuse. 
      Tühjad seemnekestad hakkavad hoidma endas tarbetut niiskust ning mitteidanenud seemned võivad minna kergesti roiskuma või hallitama. 

      Mungubadele, läätsedele ja laugulistele pole vaja sellist kümblust ette võtta. Nende idandite kestad ei ole lahti. Mungubade ja läätsede puhul võib peale viimast loputust asendada purki katva võrkriide tavalise purgikaanega ning tõsta otse külmikusse.


    7. SÄILITA

    Sõelale nõrguma tõstetud idanditest eemalda pehmete raputustega välja üleliigne vesi. Kui kõik idandid ei lähe koheseks tarbimiseks, siis säilitamist vajav kogus aseta säilitusanumasse. Anuma põhja võib panna lisaks ka majapidamispaberi piinaniiskuse imamiseks. Külmikus säilivad idandid nädala. Enne tarvitamist loputa.


    Idandid on külmikus jätkuvalt elus ning kasvavad seal edasi.
    Küll aeglaselt, aga siiski

    ! Alates kolmandast päevast üllatavad ristõielised (kapsad, redised) oma juurekarvakestega. Neid ei tasu hallituse pähe arvata.

    Pildil redise juurekarvad.

    Mikroskoopilised juurekarvad ajavad end kaunilt puhvi, et ammutada ümbritsevast õhust niiskust. Peale tavapäraseid loputusi liibuvad karvakesed oma peajuurele tagasi ja muutuvad silmale raskemini nähtavaks. 


    redised* -  kõik redisesordid, nt. Taliredis e daikon, "Sango", "Red Coral", China Rose"

    kapsad* - brokoli, punane kapsas, lehtkapsas
    laugud* - porru, mugullauk 

    NIPP!

    Et vahepeal ei tekiks suurt ooteauku, soovitan idandite valmissaamist ajastada. Hangi juurde veel mõned võrkriidetükid, kummirõngad ja purgid. Kui pea iga päev panna kedagi likku, siis ka pea iga päev saab keegi valmis. Nii on omakasvatatud värske supertoit igal ajal võtta.