Kodune idandamine võib esmapilgul tunduda
keeruline. See justkui vajaks eelteadmisi, palju aega ja kalleid spetsiaaltarvikuid. Tegelikult on aga kõik vastupidine. Eelteadmisi
pole vaja, protsessid lihtsad ja kiiresti õpitavad. Ja mis
peamine -
alustada saab väga väikeste kuludega!
Piisab tavalisest klaaspurgist ja vägagi käepärastest vahenditest, mis sul kodus ka suure tõenäosusega juba olemas. Spetsiaalsete idandmistarvikute väljavalimise võib jääda sellesse aega, kui idandamine on muutunud loomuomaseks ja igapäevse elu osaks.
Järgnev juhend purgimeetodil idandamiseks on
kõige lihtsam ja odavam viis oma esimeste idandite kasvatamiseks, et muuda oma toidulaud toitainerikkamaks ja elavamaks.
- klaaspurki
(soovitavalt 0,75L või 0,9L) - võrkriiet
- kummirõngast
- idandamiseks sobivaid seemneid
Kui võrkriiet kodus pole ja kangapood kaugel, siis soodsat ja lihtsat komplekti koos kummidega saab osta ka Väike Värvu e-poest.
TÖÖ KÄIK:
Vastavalt valitud idandamispurgi suurusele mõõda purki valmis sobiv kogus seemneid.
Pisiseemneid (lutsern, brokoli, ristik, redised ...) nt 900ml kohta 2 spl. Suuri seemneid (mungoad, läätsed ...) 900ml kohta 1,5dl.
2. LEOTA
Kalla purgis olevatele seemnetele peale vähemalt poole purgi ulatuses puhas külm vesi. Jäta üleööks seisma. Võid purgisuu katta siin kohe ka võrkriide ja kummiga.
Pildil üleöö end veega täitnud sinilutsern.
900ml purgis 2 spl seemet.
3. LOPUTA
Järgmisel hommikul kalla leotusvesi läbi võrkriide välja ja lase kraanist uus puhas vesi sisse. Korda loputusi paar korda, kuniks vesi jääb oma värvuselt läbipaistvaks. Viimase leotusvee väljakallamisel raputa purgisuu ette kogunenud seemned ühtlasemalt purgi seintele.
4. ASETA IDANEMA
Purk
aseta idanema soovitavalt kaldu, purgipõhi ülespoole. Ideaalne
toatemperatuuri vahemik 19-22 kraadi.
omas tempos rahulikult välja voolata.
! Aknalauad ja kohad, kuhu paistab peale
otsene päikesevalgus, pole head idandamiskohad. Temperatuur läheb päikese käes olles purgis liiga kõrgeks.
5. LOPUTA 2X PÄEVAS
Purki idanema pandud seemneid loputa kraanist tuleva külma veega 2x päevas, hommikul ja
õhtul. Loputuste käigus vabanevad seemned ainevahetusjääkidest ja levad ennast uuesti puhta värske veega. Peale loputusi aseta purk tagasi kaldus asendisse.
juures kõige
olulisemateks tegevusteks.
Idandite
valmissaamine sõltub idanema pandud seemnetest ja toatemperatuurist. Pisiseemned kasvavad söömisküpseks keskmiselt 3-6 päevaga. Suured seemned (munguba ja läätsed) 1-2
päevaga. Aga on ka väga aeglaseid kasvajaid, nt laugulised (porru, mugulllauk). Nemad kasvavad söömisküpseks 9-12 päevaga.
Pildil küps 5-päevane sinilutsern.
900ml purgis 2 spl seemet.
6. EEMALDA SEEMNEKESTAD
Pisiseemnetest kasvanud idandite seest on nüüd kasulik eemaldada prügi. Selleks sikuta omavahel puntrasse kasvanud küpsed idandid õrnalt purgist välja mõnda suuremasse kaussi. Lase neile kraanist külm vesi peale ning näpi ettevaatlikult teineteisest lahti. Mitteidanenud seemned vajuvad kausi põhja, tühjad seemnekestad aga tõusevad veepinnale. Hülpivad kestad riisu sõrmedega välja, kohev idandimass aga sõelale nõrguma.
7. SÄILITA
Sõelale nõrguma tõstetud idanditest eemalda pehmete raputustega üleliigne vesi. Kui kõik idandid ei lähe koheseks tarbimiseks, siis säilitamist vajav kogus aseta säilitusanumasse. Anuma põhja võib panna lisaks ka majapidamispaberi niiskuse imamiseks. Külmikus säilivad idandid nädala. Enne
tarvitamist loputa.
Mungubadele, läätsedele, hernestele pole vaja sellist kümblust ette
võtta! Nende idandite kestad ei ole lahti. Peale viimast loputust võid purki katva võrkriide asendada tavalise purgikaanega ning tõsta otse külmikusse.
Küpsed idandid külmikuriiulil. Vasakult: läätsed, herned, mungoad
Lahti pole ka lauguliste kestad, kuid pesu võib neile ikka teha. Annad nii neile värskuse ja vastupandamatu välimuse.
Idandid on külmikus jätkuvalt elus ning
kasvavad seal edasi.
Aeglaselt, aga siiski.
! Alates kolmandast idanemispäevast üllatavad Sind ristõielised (kapsad, redised) oma juurekarvakestega. Neid ei tasu hallituse pähe arvata.
Redise juurekarvad
Mikroskoopilised juurekarvad ajavad end kaunilt puhvi, et ammutada ümbritsevast õhust niiskust. Peale tavapäraseid loputusi liibuvad karvakesed oma peajuurele tagasi ja muutuvad silmale taas raskemini nähtavaks.
redised* - kõik redisesordid - taliredis e daikon, redis "Sango", redis "Red Coral", redis China Rose"
laugud* - porru, mugullauk
NIPP!
Et
vahepeal ei tekiks suurt ooteauku, on mõistlik idandite valmissaamist
ajastada. Hangi juurde veel mõned võrkriidetükid, kummirõngad, purgid. Kui pea iga päev panna kedagi likku, siis ka pea iga päev
saab keegi valmis. Nii on omakasvatatud värske supertoit igal ajal
võtta.
Laia valik idandamisseemneid ootab Sind e-poes.
Kui märkad, et sulle
hakkab idandamine vägagi meeldima ning soovid sealjuures tööprotsessidesse rohkem
mugavust ja koju disaini, siis võid mõelda ka spetsiaalsete idandamistarvikute peale.
GEO idandamispurk
GEO 3-korruseline terrakotast idandamisnõu
BioSnacky 3-korruline akrüülklaasist idandamisnõu
Vaata kogu tarvikute valikut SIIT